PROGRAMACIÓ 2022

DIJOUS 27 d'octubre

19.00 h – Taller d’aromateràpia

“Fem el nostre roll on personalitzat” amb Mon Aroma Cosmètica Natural

En aquest taller coneixerem les propietats dels olis vegetals i dels olis essencials per poder elaborar el nostre roll on personalitzat segons les nostres necessitats físiques i emocionals i les aromes que més ens hagin inspirat.

al Centre d’Interpretació de la Bruixeria

(places exhaurides)

DIVENDRES 28 d'octubre

19.00 h – Conferència

“Judici a una bruixa catalana” amb Agustí Alcoberro, escriptor i historiador

Parlarem sobre el llibre definitiu que dona resposta a la veritat sobre el mite de les bruixes.
Un format híbrid en què ficció i no ficció se sumen per il·lustrar un episodi singular de la història: la cacera de les bruixes.

La frontera entre realitat i mite es desdibuixa; tanmateix, les raons històriques i objectives del postfaci d’Agustí Alcoberro, expert en el tema, ens acosta als motius pels quals les bruixes van aparèixer en l’imaginari col·lectiu.

al Centre d’Interpretació de la Bruixeria

Agustí Alcoberro i Pericay
(Pals, Baix Empordà, 18 de novembre de 1958)
 

Escriptor i historiador.
Catedràtic de geografia i història a l’ensenyament mitjà (1983-2005), és professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona des del 1994. Ha publicat articles d’història i pedagogia. S’inicià com a escriptor amb obres per a públic infantil i juvenil: El secret del doctor Gibert (1981), Set gates de vida (premi Lola Anglada 1986), Una troca embolicada (1988), Els ulls de l’aiguamoll (1993) i Momotaro & Dolly Doç (1997). Entre dos focs (1991), sobre la invasió francesa de Catalunya al segle XVII, i Procés a Anna Boixadós (1994), sobre la cacera de bruixes, reflecteixen el seu vessant d’historiador, com també la seva primera novel·la per a adults, Retrat de Carme en penombra, sobre la presa de consciència en la lluita antifranquista, amb què obtingué el premi Sant Jordi de l’any 1988. Posteriorment ha publicat les narracions Arxiu de ficcions (1991).

Com a historiador, cal destacar l’edició crítica de les Cròniques d’Espanya (1997), de l’historiador P.M. Carbonell, Identitat i territori. Escrits geogràfics del Renaixement (1999), la biografia Miquel Batllori (2000), L’exili austriacista (1713-1747) (2002), i Pirates, bandolers i bruixes a la Catalunya dels segles XVI i XVII (2004). Ha participat també en diverses obres col·lectives, com ara Catalunya durant la guerra de Successió (2006) i Per Bruixa i Metzinera (2007). El 2008 fou nomenat director del Museu d’Història de Catalunya, en substitució de Jaume Sobrequés, càrrec que ocupà fins el setembre del 2014. El 17 d’octubre de 2017 fou elegit vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana i assumí el lideratge de l’entitat quan el seu president Jordi Sànchez fou empresonat el mateix dia, tasca que dugué a terme fins el març del 2018, que Elisenda Paluzie fou elegida nova presidenta. El 2017 rebé el premi Memorial Francesc Candel.

DISSABTE 29 d'octubre

17.30 h – Espai NO MIXT de trobada per compartir experiències

“MATERNITATS”

Projecció del curtmetratge MOTHER” de Studio Kokorosh
Taula rodona, conduïda per Elena Crespi.
Degustació de vins elaborats per dones.

Convidem a totes les dones (de qualsevol edat) a parlar de les seves experiències amb la maternitat. Parlarem de diferents tipus de maternitat, experiències bones i no tant bones, com pot afectar a les relacions amb la parella o els amics, com pot afectar amb la sexualitat, quin rol adopta la dona a partir de la maternitat…

L’acte serà conduït per Elena Crespi i comptarem amb diferents testimonis que obriran debat per tal que tu també t’hi sentis representada i puguis compartir la teva experiència.

I tot això ho regarem amb una bona copa de vi elaborat per productores del país.

Acte coorganitzat i patrocinat per

L’acte tindrà lloc a la sala superior de l’Ateneu (veure localització)

www.elenacrespi.com

Sóc l’Elena Crespi i Asensio

Sóc psicòloga i sóc de Torelló. Estic especialitzada en teràpia de parella, sexologia, teràpia familiar i psicologia perinatal.

La meva trajectòria professional

Vaig descobrir la sexologia i la teràpia de parella gràcies a una assignatura de la carrera de psicologia: Psicologia de la Sexualitat. Allà va ser on vaig conèixer l’Hermínia Gomà i el seu Màster en Teràpia Sexual i de Parella (que més tard vaig fer!). Al gener del 2005 vaig començar a treballar a l’Institut d’Estudis de la Sexualitat i la Parella de Barcelona.. Allà va ser on vaig començar a treballar com a psicòloga. Vam inventar-nos el servei de Consulta Jove per poder atendre a persones joves amb dificultats sexuals o problemes de parella. Mica en mica vaig anar ampliant el ventall, treballant amb joves i adults.

Al 2013 va néixer InterPersonal arrel del creixement de l’IESP. Un espai on no només treballàvem en sexologia i teràpia de parella. Vam obrir dues seus, una a Vic i una a Barcelona. Al 2016, després de 3 anys de molta feina, la seu de Vic va tancar les seves portes. L’equip de Vic, però, encoratjat pel bon enteniment i per una il·lusió conjunta vam crear Meràkia. Un canvi d’etapa em va portar a deixar l’IESP i InterPersonal i focalitzar-me a construir Meràkia i a visitar a un nou espai a Barcelona, al carrer Enric Granados.

Després de 3 anys al despatx d’Enric Granados… canvio la meva ubicació a Barcelona per unir-me a un projecte que em fa una il·lusió tremenda: LactApp Clínic. Retrobar-me amb les meves antigues companyes Helena Angel, Mariona Busto i Carlota Portabella és un regal. I compartir espai amb l’Alba Padró, la Laia Aguilar i la Maria Berruezo és una gran responsabilitat. Segur que aprendré molt d’aquesta nova etapa!

DIUMENGE 30 d'octubre

12.00 h – Espectacle familiar – Parc dels Castanyers

No hi havia una vegada

Una creació de Les Lloronas

La il·lusió d’un nou llibre, de submergir-se en una nova aventura. Però, què passaria si en desplegar les seves pàgines les trobéssim buides? Si les històries, els personatges i els escenaris dels contes haguessin desaparegut? Un micro viatge per l’imaginari ens espera, el màgic poder de la imaginació que ens salvarà de les pàgines en blanc. Crear noves emocions i aprendre que del no-res pot sorgir-ne tot.

Durada: 45 minuts
Idioma: Català
Públic: Tots els públics
Gènere: Comèdia familiar
Dramatúrgia i direcció: Les Lloronas
Intèrprets: Iona Balcells, Anna Castells i Neus Gispert
Escenografia i vestuari: Les Lloronas

  • Fomentar l'interès dels infants per la lectura.
  • Potenciar la imaginació, la percepció i la fantasia del petit públic.
  • Treballar les emocions en les seves múltiples formes.
  • Estimular els sentits a través de la música, el gest i la paraula.
  • Convidar a la reflexió sobre diverses problemàtiques socials.
  • Utilitzar el teatre com un art per educar i transmetre valors als infants
  • Nodrir la intel·ligència emotiva dels nens i nenes ajudant-los a desenvolupar la seva sensibilitat i competències.
  • Educar en el respecte a la diversitat, la perspectiva de gènere, a la percepció ambiental i la sostenibilitat.

Les Lloronas som una companyia de teatre que va néixer l’any 2015, formada per tres actrius; L’Anna Castells, la Iona Balcells i la Neus Gispert. Cada una, provinent d’un punt de Catalunya ens vam trobar al Col·legi del Teatre i vam decidir començar a treballar juntes. La primera peça, que també dóna nom a la companyia; Lloronas, és una obra de petit format escrita i dirigida per Jaume Viñas. Una comèdia àcida que posa sobre la taula una crítica a la societat corrupta i la precarització laboral. Aquest espectacle ha girat per tot Catalunya i Andorra fins el dia d’avui, guanyant diversos premis. Actualment, hem creat un nou projecte familiar No hi havia una vegada, estrenat dins del Festival MAC a la Mercè 2020. La primera peça escrita i dirigida per nosaltres mateixes. Un espectacle per a tots els públics que convida a grans i petits a jugar i imaginar, deixant el somriure florir sòl.

Les Lloronas entenem el teatre com un acte comunicatiu, una eina de transformació social per donar forma a la realitat que ens envolta. Apostem per la sàtira i la comèdia com a llenguatge principal, una eina que convida a la reflexió. Creiem que mitjançant l’humor podem connectar amb el públic ràpidament i despertar consciències i pensament crític. Per nosaltres, el teatre és cultura i la cultura és un dels pilars de l’educació d’una societat.

DILLUNS 31 d'octubre

21.00 h – 22.00 h – Plaça de l’Església

Obertura de portes

L’Associació Cultural Q-FOIS us rebran a la plaça d’una manera molt especial, per demostrar que totxs som igual, independentment del gènere, la procedència o les creències. O no.

22.00 h – Espectacle

MIGRARE de cia. maduixa

Una història commovedora que explora els límits de l’equilibri amb el moviment.

Quatre dones i un espai buit. Buit, però minat d’obstacles i fronteres invisibles, d’odis irracionals i prejudicis. Elles van haver de deixar la seua terra d’origen i, ara, el país d’arribada les rebutja. Elles el transiten buscant el seu lloc. Un lloc on poder viure, on romandre, on arrelar, on poder ser. Un lloc al qual poder denominar “llar”. Només demanen això. I lluitaran per a aconseguir-ho.

Aquest espectacle és la seua lluita. La lluita de dones fortes, valentes i, sobretot, resilients.

La utilització de les xanques com a element clau per a contar una història s’ha convertit en un element que caracteritza i defineix la companyia Maduixa, obrint un univers de possibilitats per a articular un diàleg entre la dansa, el gest i l’equilibri.

MÉS INFORMACIÓ

– Espectacle recomanat per a majors de 12 anys (entrada gratuïta per a menors).
– Avís: durant l’obertura de portes (de 21 h a 22 h) l’Associació Cultural Q-FOIS farà una introducció performàtica que pot comptar amb sons estridents, moviments de públic, etc. És possible que es demani que les persones amb bona movilitat seguin al terra per tal de facilitar la bona visió per a tothom.

23.30 h – Sala l’Ateneu

LES QUE FALTA BAND

Les Que FaltaBand som la banda de versions que dona veu al sector musical que sempre ha estat en segon pla, amb un show festiu i repertori 100% femení!

Som un grup de vuit noies de Barcelona i rodalies que divergim dels típics grups de versions: oferim un espectacle potent i revolucionari combinant la música i la dansa amb altres elements artístics per visibilitzar el paper de la dona en el món de la indústria musical.

Tenim un repertori totalment femení per donar a conèixer i recordar grans dones del món de la música mentre muntem una festa grossa que et farà ballar com cap altra. Portem a dalt de l’escenari un repertori molt variat i dirigit a tots els públics podreu sentir des de ritmes llatins, pop-rock dels vuitanta, fins els hits més actuals.

DJ RUTXO

Dj Rutxo és energia i actitud en estat pur. Resident de les sales “El Sielu” de Manresa i “La Cabra” de Vic. Tot i això, tampoc el trobareu a faltar a Festivals, Festes majors, revetlles… I és que al Rutxo no se li escapa cap mena d’esdeveniment!

Bateria de naixement porta la música dins seu des dels primers batecs. Polivalent i compromès, repassa llistats de temes que toquen la fibra constantment. El 2019 va punxar a la cloenda del 3r Fuerteventura Reggae Festival (Canàries), i és que, després d’una vida viatjant amb i per la música fa moure esquelets per allà on passa, sense prémer pausa, del primer minut a l’últim. I té molt clar que necessiten les nits perquè no passin desapercebudes!

MÉS INFORMACIÓ

DIMARTS 1 de novembre
XXIII Fira de les Bruixes

Nucli antic

Durant tot el dia

Parades artesanes, comerços locals i tavernes

al nucli antic del poble

Durant tot el dia

Espai d’herbes remeieres

a la Plaça de Baix

Durant tot el dia

Exposició: “Fruits de tardor”

d’Angelina Casanovas

a la Biblioteca

De 10.00h a 14.00h

8a. Trobada d’intercanvi de plaques de cava

al Parc dels Castanyers

ACTUACIONS TEATRALS

MATÍ

10.45 h – Cercavila

De la Plaça de l’Església fins al Parc dels Castanyers

11.00 h – Bruixes de llegenda

Banda mimada
Estimats visitants de la fira, acosteu-vos i pareu atenció! Si ho feu, us contarem els fets més esbojarrats i les anècdotes més sonades de tres bruixes il·lustres del Lluçanès! Quedeu tots convidats!

Al Parc dels Castanyers

11.30 h – “Els Bruixinel·lis”

Castellet de titelles de guant
Com es va convertir Na Pallussa en la Bruixa més popular d’aquestes contrades? Quines noies van aprendre bruixeria i la van acompanyar durant les seves primeres malifetes? D’on va sortir aquella bèstia del maligne que amb forma de boc tenia atemorit a tothom? Des del nostre castellet de titelles tots aquests interrogants us seran revelats.

Al Parc dels Castanyers

12.00 h – Cercavila

Del Parc dels Castanyers a la Plaça de l’Església

12.15 h – “La Taverna”

Escena costumista
Plou poc, i quan plou, no ho fa mai a gust de tothom. A la comarca fa molts dies que la pluja no para de fer mal. Els vilatans estan molt neguitosos per aquestes malvestats del clima. I els agutzils no paren d’interrogar els veïns. Sembla que busquen una altra bruixa! La trobaran?

A la Plaça de l’Església

12.45 h – “El ball de les escombres”, “Aniatitorit” i “La sardana dels aprenents de bruixot”

Els aprenents de bruixes i bruixots, en tres grups, fan els seus particulars Samaniats.

A la Plaça de l’Església

13.00 h – “El Samaniat”

Honors, balls i èxtasi de les bruixes en honor del mascle cabró.

A la Plaça de l’Església

TARDA

15.30 h – “Els Bruixinel·lis”

Castellet de titelles de guant
Com es va convertir Na Pallussa en la Bruixa més popular d’aquestes contrades? Quines noies van aprendre bruixeria i la van acompanyar durant les seves primeres malifetes? D’on va sortir aquella bèstia del maligne que amb forma de boc tenia atemorit a tothom? Des del nostre castellet de titelles tots aquests interrogants us seran revelats.

Al Parc dels Castanyers

16.00 h – Bruixes de llegenda

Banda mimada
Estimats visitants de la fira, acosteu-vos i pareu atenció! Si ho feu, us contarem els fets més esbojarrats i les anècdotes més sonades de tres bruixes il·lustres del Lluçanès! Quedeu tots convidats!

Al Parc dels Castanyers

16.30 h – Cercavila

Del Parc dels Castanyers fins a la Plaça de l’Església

* Les actuacions a la Plaça de l’Església durant la tarda seran retransmeses en directe a través del canal de Youtube de Fira de les Bruixes (amb el suport tecnològic de Goufone)

16.45 h – “La Taverna”*

Escena costumista
Plou poc, i quan plou, no ho fa mai a gust de tothom. A la comarca fa molts dies que la pluja no para de fer mal. Els vilatans estan molt neguitosos per aquestes malvestats del clima. I els agutzils no paren d’interrogar els veïns. Sembla que busquen una altra bruixa! La trobaran?

A la Plaça de l’Església

17.15 h – “El ball de les escombres”, “Aniatitorit” i “La sardana dels aprenents de bruixot” *

Els aprenents de bruixes i bruixots, en tres grups, fan els seus particulars Samaniats.

A la Plaça de l’Església

17.30 h – “El Samaniat”*

Honors, balls i èxtasi de les bruixes en honor del mascle cabró.

A la Plaça de l’Església

18.00 h – Judici i Escarni “Filia Pythonissam – Filia Diaboli” *

Es fa saber, a tots els ciutadans de la Sotsvegueria del Lluçanès, que ha estat decretada l’ordre de cerca i captura de Marquesa Vila. Ha de ser trobada viva i conduïda davant del molt honorable tribunal per tal de ser interrogada i jutjada sota l’acusació de bruixeria i col·laboració amb el maligne. Tanmateix, aquells que gosin encobrir, amagar o protegir l’acusada també seran jutjats pels mateixos delictes. Sant Feliu Sasserra, vint-i-quatre de setembre de 1618.

A la Plaça de l’Església

19.30 h – La Forca (al Serrat de les Forques)