Oferta educativa

Al segle XVII Europa va viure un dels fenòmens més funestos de la seva història: la cacera de bruixes, la qual ha estat l’atac més ferotge que mai s’hagi comès contra les dones. Aquest fet va comportar que, a Europa, unes 110.000 persones fossin processades i unes 60.000 executades.

A Catalunya, unes 1.000 persones foren executades, més del noranta per cent de les quals eren dones. La bruixeria fou percebuda per la societat com un perill real i una greu amenaça. Entre 1618 i 1648 a Sant Feliu Sasserra, seu de la Cúria del Lluçanès, es van processar 23 dones i com a mínim 6 d’elles foren executades.

El Centre d’interpretació de la Bruixeria de Sant Feliu Sasserra proposa al visitant acostar-se al fenomen ancestral de la bruixeria, recordar els esdeveniments que es van viure al segle XVII a Sant Feliu i aprofundir en la tradició de les bruixes com a dones expertes en temes de salut.

En la primera part visitable es dóna una visió històrica i antropològica, ressaltant els principals costums i creences que caracteritzen el fenomen de la bruixeria sobretot en el territori del Lluçanès però també contextualitzant-los en l’Europa i la Catalunya de l’època. Seguidament, el muntatge adopta una estructura que recorda les parets d’una casa tradicional on es ressalten els diferents àmbits, creant espais amb característiques diferenciades.

També es dedica un espai a explicar llocs del Lluçanès relacionats amb les bruixes, llocs màgics amb tradició de cultures ancestrals. A la mateixa sala reflexionarem sobre el significat real de la cacera de bruixes en un moment de problemes socials, econòmics i meteorològics i a més també podreu veure i tocar herbes remeieres i avaluar els vostres coneixements en les plantes medicinals més conegudes i corrents dels nostres entorns a través d’un joc interactiu.

Però probablement el punt més espectacular del Centre d’Interpretació de la Bruixeria de Sant Feliu Sasserra és l’audiovisual que s’hi projecta al final i que relata alguns dels episodis més significatius de la cacera de bruixes: el samaniat, sàbat o aquelarre, és a dir la reunió festiva de les bruixes, i la confessió i tortura d’una d’elles. O bé, també podeu escollir visualitzar un segon audiovisual més adaptat per al públic infantil on es treballa la relació entre la cacera de bruixes del segle XVII i altres fenòmens més actuals com és ara el bullying, la marginació social i la segregació cultural

Qui van ser les bruixes del segle XVII? Com és que es va sentir la necessitat de buscar-les? A qui va beneficiar l’execució de les bruixes? Podem establir paral·lels entre les bruixes del segle XVII i la nostra vida actual? Amb la vostra visita us volem generar preguntes i temes per debatre.

Per completar la visita al Centre d’interpretació us oferim també algunes activitats que de ben segur acabaran d’ajudar-vos a comprendre el moment en què la cacera de bruixes es va fer efectiva a les nostres terres, en ple segle XVII:

VISITA AL CIB

Consisteix en una visita al Centre d’interpretació de la Bruixeria amb una part guiada i un audiovisual final (a escollir entre dos).

Duració de 45 minuts. Preu per a grups escolars de 3€ per alumne.

VISITA COMPLETA

Consisteix en la visita al CIB + visita guiada pel poble on podreu endinsar-vos en la realitat local del segle XVII visitant el nucli de la població, visualitzant un segon audiovisual a l’ajuntament i arribant fins al Serrat de les Forques.

Duració de 2 hores. Preu per a grups escolars de 5€ per alumne.

VISITA AVENTURA

Consisteix en la visita al CIB + una activitat de descoberta pel poble de manera autònoma i en petits grups. Es donarà el material necessari per tal de visitar els diferents llocs relacionats amb la història de Sant Feliu del segle XVII i les bruixes.

Duració de 2,5 hores. Preu per a grups escolars de 5€ per alumne.

VISITA AL CENTRE ESCOLAR

Consisteix en desplaçar-nos fins al centre escolar per tal de realitzar una presentació de la història de la cacera de bruixes del segle XVII a Sant Feliu Sasserra i Lluçanès.

Duració de 50 minuts. Preu per a xerrada de 25€ + quilometratge (0,33€ el quilòmetre).

Si hi esteu interessats, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres, telefonant al 697.46.30.76 o bé omplint el següent formulari