La visita

Horaris

Dissabtes i diumenges de 9h a 13h.

Per a grups, també entre setmana però amb reserva prèvia a una setmana vista.

Visita completa l’últim diumenge de cada mes.

El Centre d’Interpretació de la Bruixeria es troba a la primera planta del Centre Cultural Ca les Monges, al carrer Catalunya número 1 de Sant Feliu Sasserra des de l’1 de novembre de 1998 i vol oferir una explicació general del fenomen de la bruixeria centrant-se en l’estudi del fenomen de la Catalunya del segle XVII i concretament en els casos específics de les dones del Lluçanès processades per bruixeria al mateix poble.

La bruixeria, indestriable de la màgia i dels poders sobrenaturals, s’ha utilitzat històricament per a descriure un seguit de pràctiques tant benèfiques com malèfiques que han permès explicar els esdeveniments inexplicables als ulls humans del moment i alhora reafirmar una cultura o unes creences respecte unes altres, essent la bruixeria la cultura residual.

Davant la impotència dels humans davant de fenòmens de gran volada com les tempestes, malalties, epidèmies, infertilitat o discapacitats, entre d’altres, i havent adjudicat la responsabilitat de les desgràcies a les bruixes, també s’han elaborat diverses creences entorn a rituals i elements de protecció (amulets) del mal. També en trobareu alguns exemples al Centre d’Interpretació de la Bruixeria.

Un racó destinat a les herbes remeieres (medecina tradicional) ens fa pensar en la relació de les pràctiques màgiques amb la sanació i els diferents mètodes de curació. En com s’han relacionat històricament la bruixeria, la màgia, les pràctiques de cura, el món de les creences i les dones.

Us oferim una visita guiada però amb elements manipulatius per tal d’aproximar-vos de manera teòrica i pràctica en el fenomen de la bruixeria i de la medecina tradicional basada en les herbes remeieres. A partir d’un joc interactiu podreu descobrir o avaluar els vostres coneixements sobre les propietats curatives de les herbes remeieres més destacades, així com observar-les i tocar-les per conèixer el seu aspecte.

Per acabar la visita, un audiovisual a escollir entre dos us acabarà de situar en l’època i en el fenomen.

Per una banda, un audiovisual dedicat al públic adult us posarà en escena un dels judicis per bruixa a una dona que es va dur a terme a Sant Feliu Sasserra durant el segle XVII. El fet de conservar els documents íntegres ens ha permès reproduir fidelment l’interrogatori, la tortura i la confessió de Caterina Trenca.

Per altra banda, un segon audiovisual permetrà als més petits conèixer una dona que els explicarà de manera molt propera el fenomen de la bruixeria.